Voor het uitvoeren van tal van verschillende projecten heb je in de praktijk uiteraard behoeften aan niet zomaar één, maar wel aan meerdere verschillende zaken. Eén van deze zaken zijn naar alle waarschijnlijkheid speciale schroeven. Het aankopen van een correcte variant hoeft in de praktijk niet zoveel voeten in de aarde te hebben, maar het is wel te allen tijde van belang om de juiste keuze te maken. Door met een foutieve schroef in een bepaald materiaal te boren zal je namelijk kunnen vaststellen dat het eindresultaat sterk negatief kan worden beïnvloed. Het spreekt voor zich dat dit niet direct de bedoeling kan zijn, integendeel. In ieder geval, wanneer je graag te weten wil komen welk type interessant is om gebruik van te maken voor jouw project kan het de moeite meer dan waard zijn om de informatie door te nemen die hieronder kan worden aangetroffen.
Welke schroefkoppen bestaan er allemaal?
Een eerste belangrijk punt waar je aandachtig voor moet zijn bij het aanschaffen van schroeven heeft te maken met de verschillende soorten schroefkoppen waarvan sprake is. Wanneer je het aanbod met dergelijke koppen op de markt van naderbij gaat bekijken zal je tot de conclusie komen dat er verschillende mogelijkheden bestaan. Denk hierbij onder meer aan de volgende opties:
- Plat verzonken koppen;
- Cilinderkoppen;
- Tellerkoppen;
De keuze van het type kop is zeer belangrijk wanneer je van plan bent om nieuwe schroeven aan te gaan schaffen. De kop is immers voor een belangrijk deel bepalend voor wat de afwerking evenals de stevigheid van de constructie betreft. Een kop welke verzinkt in je materiaal zorgt voor een aanzienlijk mooiere afwerking. Is er sprake van een schroefkop welke op het materiaal blijft liggen? Dan oogt die misschien wat minder mooi, maar ze is wel extra stevig.
Hoe bepaal je de vereiste lengte voor je schroeven?
Eén van de zaken waar je bij het aanschaffen rekening mee dient te houden heeft te maken met de vereiste lengte. Om deze te kunnen bepalen is het van belang om je eerst even te gaan verdiepen in de dikte waar het materiaal over beschikt. Vervolgens is de vuistregel om de lengte te gaan bepalen door een eenvoudige formule. Je neemt hiervoor eenvoudig de dikte van het materiaal waarna je deze vervolgens x 2½ doet.
Is bovenstaande voor jou niet helemaal duidelijk? Geen probleem. We geven je graag een concreet voorbeeld dat dit meteen duidelijker zal maken. Neem nu bijvoorbeeld dat er sprake is van een plaatmateriaal beschikkende over een dikte van 18 mm. Hierbij bedraagt de schroeflengte die is vereist dan 18 mm x 2½ = 45 mm. Zolang je ervoor kiest om deze vuistregel aan te houden zal je merken dat de schroef steeds over voldoende lengte beschikt om het materiaal vast te houden.
Welke dikte moeten je schroeven precies hebben?
De dikte waar schroeven over beschikken is in de praktijk voor een groot deel bepalend voor de hoeveelheid aan druk welke er op de schroef uitgeoefend kan worden. Er bestaat niet zoiets als een concrete vuistregel om te bepalen hoe de vereiste dikte van een dient te worden bepaald. In deze situatie geldt, des te zwaarder het materiaal is, des te dikker de schroef ook hoort te zijn. Je dient dus in het bijzonder rekening te houden met het vereiste gewicht waar datgene over beschikt wat je gaat bevestigen.